Sari la conținut

VIDEO Fenomen de bioluminiscență în Marea Neagră, observat de turiști și localnici

  • de

Marea Neagră a oferit o privelişte spectaculoasă marţi seara, atunci când apa sa a devenit strălucitoare. Fenomenul a putut fi observat din Constanţa, dar şi de pe alte plaje de-a lungul litoralului românesc.

Un fenomen spectaculos și relativ rar s-a produs marți seară la malul Mării Negre, atunci când valurile au devenit fosforescente, datorită bioluminiscenței, imagini spectaculoase fiind postate pe reţelele de socializare de Meteoplus. Fenomenul apei strălucitoare a fost vizibil în Portul Tomis din Constanța, dar și din Mamaia.

„Bioluminiscența, denumită și biofotogeneză, este producția de lumină de către organismele vii, ca un caz particular al chimioluminiscenței. Această lumină rece este produsă de organisme vii (licurici, pești abisali, ciuperci) sau de microorganisme, prin oxidarea unei substanțe proteice, secretată de acestea, numită luciferină cu ajutorul ATP-ului (adenozintrifosfatului sau trifosfatului de adenozină). În prezența oxigenului, sub acțiunea fermentului special luciferaza, are loc oxidarea luciferinei. Reacția chimică este însoțită de eliminarea luminii”.

În Marea Neagră, fenomenul este estul de rar și apare datorită unor microorganisme marine precum dinoflagelatele, care pot emite lumină când sunt agitate de mișcările apei.

Valurile bioluminiscente pot fi observate în Marea Neagră mai ales vara, când condițiile de mediu favorizează înmulțirea acestor microorganisme, iar fenomenul este mai vizibil în nopțile întunecate, când valurile sau mișcarea bărcilor provoacă străluciri albăstrui sau verzui în apă.

Articolul VIDEO Fenomen de bioluminiscență în Marea Neagră, observat de turiști și localnici apare prima dată în Realitatea.md.