Sari la conținut

Un „ofițer care își respectă meseria” a trimis jurnaliștilor o listă cu mii de susținători ai lui Șor. Ce spune poliția

  • de

Vineri, 25 octombrie, mai mulți jurnaliști și redacții din R. Moldova au primit un email cu un document despre „rețeaua lui Șor”. Documentul include 3 789 de nume și date de contact ale unor persoane despre care se precizează că lucrează pentru Ilan Șor. Mesajul a venit de la o adresă de e-mail anonimă și nu este semnat. Persoana care l-a trimis se prezintă însă un „ofițer” care își respectă profesia. Ziarul de Gardă a verificat zeci de nume din această listă și s-a confirmat că aceste persoane au lucrat sau lucrează în continuare pentru „rețeaua lui Șor”. În lista trimisă presei se regăsește inclusiv numele lui Mihai Pascari, „liderul grupării criminale din cadrul organizației criminale Șor”, din raionul Ungheni, reținut de către oamenii legii pentru 72 de ore joi, 24 octombrie, în urma unor percheziții.

„Toată țara discută despre cum a fost cumpărat votul la referendum și la alegeri. Eu sunt ofițer și îmi respect profesia. Eu cu colegii nu dormim nopțile și documentăm deja de ani de zile toată schema. Acum văd cum toți pe rețele spun ca Poliția și SIS n-au făcut nimic. Nu e adevărat! Noi știm totul demult! Știm cine a dat banii, știm aproape pe toți care au luat. Toate informațiile au ajuns la Procuratură si la judecători. Noi am prins mii de colaboratori din rețeaua lui Șor, pe mulți i-am reținut, i-am documentat, i-am filmat și înregistrat. Pe urma ne uităm cu ciuda cum ei sunt lăsați să plece acasă de judecată.

Drept dovadă, vă dau aici o mare parte din membrii rețelei lui Șor. Aceștia nici nu sunt toți, dar toți cei mai activi îi veți vedea aici. Din toate satele și orașele. Mai sunt unele liste la care nu avem acces încă. Aceștia sunt cei care au racolat oameni la proteste, au strâns toate datele personale și au făcut conturi în banca rusească. Li s-a dat cate 2 mii lei pentru un vot și la multi le-au promis că îi plătește după alegeri. Au spus să voteze nu la referendum. La președinte au spus sa voteze Stoianoglo și Furtună.

Noi am făcut munca noastră. Tare puțini procurori colaborează și ne autorizează acțiuni, majoritatea special distrug dosarele și le prelungesc. La PCCOCS încă mai lucrează, la anticorupție este numai o fată care face munca onest, restul se pare ca toți sunt cumpărați de Șor. Judecătorii au eliberat din arest mii de oameni care trebuie sa fie condamnați. Noi privim cum ei ies din detenție și ne râd în față”, se menționează în mesaj.

Lista cuprinde 3789 de nume de persoane care colaborează sau au colaborat anterior cu oamenii lui Ilan Șor sau cu formațiunile afiliate acestuia, inclusiv primari sau consilieri. Ziarul de Gardă a verificat zeci de nume din această listă și s-a confirmat că aceste persoane au lucrat sau lucrează în continuare pentru „rețeaua lui Șor”. În listă se regăsește inclusiv numele lui Mihai Pascari, „liderul grupării criminale din cadrul organizației criminale Șor”, din raionul Ungheni, reținut de către oamenii legii pentru 72 de ore joi, 24 octombrie, în urma unor percheziții.

Reacția Inspectoratului General al Poliției (IGP): „Cu referire la lista care conține o serie de nume și prenume ale unor persoane care ar fi simpatizanți/activiști/membri ai organizației criminale „ȘOR”, făcută publică astăzi, cu aluzii că aceasta ar fi răspândită sau divulgată de un reprezentant al unei instituții ale statului, Poliția nu confirmă, dar nici nu infirmă datele din listă, atât timp cât aceste informații nu au fost suprapuse cu cele deținute de organele de drept.

Totodată, aluziile aduse la disensiunile dintre instituțiile judecătorești, de drept și cele de forță în procesul de documentare a unei organizații criminale, Poliția le respinge cu vehemență. Or, anume conlucrarea profesionistă între instituțiile statului ne-a permis să documentăm eficient acest proces masiv de corupere electorală. Catalogăm acest fapt drept o tentativă de dezbinare instituțională, căreia Poliția nu îi va da curs”.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, are telefonul deconectat. Contactat de sursa citată pentru a fi întrebat despre acuzațiile aduse procurorilor, procurorul general Ion Munteanu nu a răspuns la apeluri, menționând că va reveni mai târziu.

Expertul în politici publice și securitate al Comunității WatchDog.MD Andrei Curăraru a îndemnat persoanele care nu sunt în această listă, dar au luat bani de la condamnatul fugar Ilan Șor, să depună denunțuri la Poliție.

„Dacă ești printre cei 3800 al căror nume a fost deja expus online, realizează că jocul s-a terminat. Acum ești pe radarul public, iar încercarea de a te ascunde doar înrăutățește lucrurile. Și dacă faci parte din cei 300,000 care încă mai cred că pot scăpa, gândește-te din nou – ai văzut cât de ușor au fost expuse acele nume? Următorul lot poate include pe oricine. E simplu: autodenunțul este singura cale să îți cureți numele și să nu cazi victimă manipulării și hărțuirii publice. Fiecare om care ia atitudine face o alegere pentru o Moldova fără corupție, fără jocuri murdare. Alăturat găsiți un model, dar autodenunțul e în formă liberă, important să îl faci din propria inițiativă, dacă, deja bate poliția la poartă – e târziu”, a scris Curăraru pe rețelele de socializare.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Un „ofițer care își respectă meseria” a trimis jurnaliștilor o listă cu mii de susținători ai lui Șor. Ce spune poliția apare prima dată în Realitatea.md.