Sari la conținut

Georgia: Partidul prorus „Visul Georgian” câștigă alegerile; opoziția pro-Occident nu recunoaște rezultatele

  • de

Partidul de guvernământ din Georgia, Visul Georgian, a obținut peste 54% din voturi la alegerile parlamentare de sâmbătă. Datele au fost prezentate de Comisia electorală centrală duminică, după ce au fost numărate mai mult de 99% din voturi, transmite Reuters. Rezultatele reprezintă o lovitură pentru georgienii pro-occidentali, care au prezentat scrutinul ca pe o alegere între un partid de guvernământ care a aprofundat legăturile cu Rusia și o opoziție care a sperat să accelereze integrarea în Uniunea Europeană.

Partidele de opoziție au declarat sâmbătă, 26 octombrie curent, că nu recunosc rezultatele, un lider al opoziției calificând rezultatele drept „o lovitură de stat constituțională”.

Cu toate acestea, Bidzina Ivanishvili, care a făcut o campanie intensă pentru menținerea Georgiei în afara războiului din Ucraina, și-a revendicat succesul sâmbătă seara, partidul său înregistrând cea mai bună performanță din 2012, datorită marjelor uriașe de până la 90% în unele zone rurale.

„Este un caz rar în lume ca același partid să obțină un asemenea succes într-o situație atât de dificilă – acesta este un bun indicator al talentului poporului georgian”, le-a spus Ivanishvili susținătorilor sâmbătă seara.

Partidul Visul georgian al lui Ivanishvili afirmă că dorește ca Georgia să adere la Uniunea Europeană, deși Bruxelles-ul afirmă că cererea de aderare a țării este înghețată din cauza tendințelor autoritare ale Visului georgian.

O organizație locală de monitorizare a solicitat anularea rezultatelor, pe baza rapoartelor privind intimidarea alegătorilor și cumpărarea de voturi, dar nu a furnizat imediat dovezi privind falsificarea la scară largă.

Potrivit comisiei electorale, rata de participare la scrutinul de sâmbătă a fost de 58,94%. Precizăm că scrutinul din Georgia a fost marcat de mai multe incidente. În mai multe secții de votare au izbucnit violențe, sâmbătă, în timp ce alegătorii votau în cadrul alegerilor parlamentare cruciale din această țară sud-caucaziană. În orașul Marneuli, o secție a fost închisă după ce a apărut online o înregistrare video în care un reprezentant al partidului de guvernământ a fost surprins umplând o urnă cu zeci de buletine de vot.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Georgia: Partidul prorus „Visul Georgian” câștigă alegerile; opoziția pro-Occident nu recunoaște rezultatele apare prima dată în Realitatea.md.