Sari la conținut

Președinta Georgiei îndeamnă populaţia să iasă şi să protesteze în stradă: Nu recunoaştem aceste „alegeri ruseşti”

  • de

Preşedinta Georgiei, Salome Zurabişvili, a cerut duminică oamenilor să iasă în stradă luni seara pentru a protesta faţă de rezultatele alegerilor parlamentare disputate de sâmbătă, după ce comisia electorală a anunţat că partidul de guvernământ le-a câştigat, informează Reuters.

Partidul „Visul Georgian” a obținut aproape 54% din voturi, a declarat comisia, în timp ce partidele de opoziție au contestat rezultatul, iar observatorii au raportat încălcări semnificative.

Zurabişvili, o fostă aliată a „Visului Georgian”, devenită un critic feroce al partidului de guvernământ, a declarat că nu recunoaște rezultatele și s-a referit la vot ca la o „operațiune specială rusească”. Ea nu a clarificat dacă crede că Moscova a avut un rol direct în alegeri.

„A fost o fraudă totală, o confiscare totală a voturilor voastre”, a declarat Zurabișvili reporterilor, flancată de liderii partidelor de opoziție georgiene.

Zurabişvili a făcut apel la georgieni să protesteze luni seara în centrul capitalei Tbilisi, „pentru a anunța lumea că nu recunoaștem aceste alegeri”.

Rezultatele, cu aproape toate secțiile de votare numărate, au fost o lovitură pentru georgienii pro-occidentali care au prezentat scrutinul ca o alegere între un partid de guvernământ, care a aprofundat legăturile cu Rusia, și o opoziție care vizează integrarea rapidă în Europa.

„Visul georgian”, care se îndreaptă acum spre un al patrulea mandat, va obține 89 de locuri în parlament, cu unul mai puțin decât a obținut în 2020, a declarat comisia, cele patru partide de opoziție pro-occidentale primind 61 de locuri în total.

O serie de încălcări au fost raportate duminică de trei misiuni separate de monitorizare, inclusiv de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care numără 57 de națiuni.

Grupurile au declarat că presupusele încălcări, inclusiv falsificarea buletinelor de vot, luarea de mită, intimidarea alegătorilor și violențele din apropierea secțiilor de votare, ar fi putut afecta rezultatul, dar nu au calificat rezultatul drept fraudulos, potrivit sursei citate.

„Continuăm să ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la regresul democratic din Georgia”, a declarat Antonio Lopez-Isturiz White, șeful delegației Parlamentului European la misiunea OSCE.

Bidzina Ivanișvili, fondatoarea partidului „Visul georgian”, care a făcut o campanie intensă pentru a menține Georgia în afara războiului din Ucraina, a salutat victoria partidului sâmbătă seara, după cea mai bună performanță din 2012. Datele comisiei electorale au arătat că partidul a câștigat cu marje uriașe, de până la 90 %, în unele zone rurale, deși a înregistrat performanțe inferioare în orașele mari.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

„Visul georgian” afirmă că dorește ca Georgia să adere la Uniunea Europeană, deși Bruxelles-ul afirmă că cererea de aderare a țării din Caucaz este înghețată din cauza a ceea ce consideră a fi tendințele autoritare ale partidului.

Acesta a promovat o lege privind „agenții străini” și o alta care limitează drepturile comunității LGBT, ambele fiind puternic criticate de țările occidentale, dar lăudate de unii oficiali ruși.

Timp de mulți ani, Georgia a fost una dintre cele mai pro-occidentale țări care au ieșit din Uniunea Sovietică, iar sondajele arată că mulți georgieni nu apreciază Rusia pentru „sprijinul” acordat de aceasta celor două regiuni separatiste ale țării lor.

Rusia și Georgia au purtat un scurt război pentru provincia rebelă Osetia de Sud în 2008. Georgia a fost învinsă. Rezultatul alegerilor reprezintă însă o provocare pentru ambiția UE de a integra mai multe state ex-sovietice.

Articolul Președinta Georgiei îndeamnă populaţia să iasă şi să protesteze în stradă: Nu recunoaştem aceste „alegeri ruseşti” apare prima dată în Realitatea.md.