Sari la conținut

Serviciile secrete ucrainene: Rusia transportă trupe nord coreene în camioane civile. Avertismentul lui Zelenski

  • de

Soldații nord-coreeni sunt transportați în Rusia cu camioane cu numere de înmatriculare civile pentru a sprijini forțele lui Vladimir Putin în conflictul din Ucraina, conform raportului publicat duminică, 27 octombrie, de The Kyiv Independent, care citează informații din partea agenției de informații militare ucrainene (HUR). Se estimează că aproximativ 10.000 de soldați nord-coreeni ar putea ajunge în Rusia până în luna decembrie, transmite libertatea.ro. 

Pe 27 octombrie, poliția rusă a oprit un camion Kamaz cu plăcuțe de înmatriculare civile pe autostrada Kursk-Voronej, unde HUR a anunțat că vehiculul era încărcat cu militari din Coreea de Nord, iar șoferul nu avea documente care să justifice transportul. Înregistrările radio interceptate relevă discuțiile dintre ofițerii Brigăzii Separate de Marine 810 a Rusiei referitoare la camionul oprit și lipsa documentației necesare.

Anunțul vine în contextul în care oficialii din SUA și Ucraina au afirmat că trupe nord-coreene se îndreaptă către regiunea Kursk din Rusia pentru a sprijini Moscova. Serviciul de informații militare al Ucrainei a anunțat săptămâna trecută că un grup de soldați nord-coreeni a fost observat în regiunea Kursk din Rusia, o zonă învecinată cu Ucraina și unde au avut loc schimburi de focuri continue.

În plus, agențiile de informații din Coreea de Sud au raportat recent că regimul de la Phenian a trimis aproximativ 1.500 de soldați pentru antrenament în estul Rusiei, gest criticat de oficialii din Seul, care au cerut retragerea acestora de pe linia frontului.

Informațiile serviciilor militare de informații din Ucraina au confirmat că soldații nord-coreeni sunt în drum spre unitățile ruse, aliniindu-se cu declarația președintelui ucrainean Volodimir Zelenski din 25 octombrie, care avertiza că Rusia plănuiește să trimită primii soldați nord-coreeni pe 27-28 octombrie.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Inițial, atât Rusia cât și Coreea de Nord au respins acuzațiile Ucrainei privind prezența soldaților nord-coreeni, însă liderii celor două țări au trecut ulterior de la negare la recunoaștere. Pe 24 octombrie, Putin a recunoscut indirect prezența acestora în Rusia, subliniind că „dacă există imagini, ele reflectă ceva” și a făcut trimiteri la tratatul de apărare dintre Phenian și Moscova.

Estimările asupra numărului soldaților nord-coreeni variază, serviciile de informații sud-coreene avansând cifra de 10.000 de trupe până în decembrie, în timp ce Kievul susține că Phenianul ar fi trimis aproape 12.000 de soldați.

Ucraina a acuzat Rusia de comiterea a peste 137.000 de crime de război, raportând cazuri numeroase de omoruri și torturi asupra civililor și prizonierilor de război ucraineni.

Articolul Serviciile secrete ucrainene: Rusia transportă trupe nord coreene în camioane civile. Avertismentul lui Zelenski apare prima dată în Realitatea.md.