Sari la conținut

VIDEO Șor a rămas fără alte 50 de milioane de lei, iar 28 de persoane au fost încătușate. Detalii de la Procuratură

  • de

Schema criminală de corupere a alegătorilor moldoveni în cadrul alegerilor prezidențiale și a referendumului constituțional a fost elaborată în afara Republicii Moldova, de servicii speciale rusești, susține procurorul general Ion Munteanu. Într-o conferință de presă, Munteanu a declarat că, în contextul acestor două scrutine, au fost desfășurate peste 800 de percheziții, 28 de persoane au fost reținute, iar circa 50 de milioane de lei, banii lui Șor, au fost sechestrați. Declarațiile au fost transmise în direct luni, 28 octombrie curent, pe Rlive.md.

„Schema a fost elaborată în exteriorul țării și anume de servicii speciale rusești. În rezultatul măsurilor speciale de investigație și a acțiunilor de urmărire penală s-a stabilit că destinatarii surselor bănești sunt membrii organizațiilor teritoriale primare ale unor partide politice din țară. Aceștia sunt remunerați lunar pentru a plăti alegătorii să voteze pentru un anumit candidat, care a fost anunțat cu o zi înainte de alegerile din 20 octombrie curent de către membrii Partidului Politic „Șansă” și/sau Blocul „Victoria”. Plățile erau destinate pentru organizare și participare la mitinguri, flashmob-uri și acțiuni de protest. (…)

Procuraturile specializate și cele teritoriale, în comun cu organele de urmărire penal al Inspectoratul General de Poliție, iar în particular cu Inspectoratul Național de Investigație a desfășurat mai mult de 800 de percheziții, au pus în executare peste 380 de măsuri speciale de investigație, au reținut mai mult de 28 de persoane, au ridicat și sechestrat echivalentul în lei, a peste 50 de milioane, au atribuit statut de învinuit în privința a mai bine 35 de persoane”, a menționat Ion Munteanu.

În aceeași conferință, procurorul general a ținut să menționeze că unii juriști, afiliați fugarului Ilan Șor, pun bețe în roate procurorilor.

„Fiecare etapă este contestată de avocați, inclusiv pe motive absurde, precum dezacordul cu acțiunile de citare de către organe de urmărire penală sau procuror. (…) Avem timp, resurse, putere și răbdare. Vom respecta toate drepturile procedurale ale contravenientului, bănuitului, învinuitului sau înculpatului, dar legea va fi aplicată dur și corect, în pofida tuturor tipurilor de proceduri aplicate de făptuitori și apărători etc.”, a spus procurorul general.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Anterior, oamenii legii au spus că persoanele care cooperează cu ancheta și oferă informații vor fi scutite de plata amenzilor, conform legii.

Articolul VIDEO Șor a rămas fără alte 50 de milioane de lei, iar 28 de persoane au fost încătușate. Detalii de la Procuratură apare prima dată în Realitatea.md.