Sari la conținut

VIDEO Socialiștii condamnă acțiunile violente asupra echipei PSRM: Rugăm ambasadorii să intervină

  • de

Socialiștii condamnă acțiunile violente asupra susținătorilor partidului și fac apel către ONG-urile din țară, Poliția, Procuratura și Ambasada Uniunii Europene la Chișinău, să ia atitudine. Cu un mesaj în acest sens au venit doi deputați ai PSRM, într-o conferință de presă. Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, Vlad Batrîncea, incidentele produse în weekend sunt inacceptabile, iar cei care aplică violența fizică trebuie pedepsiți conform legii.

„Cazul de ieri, produs în sectorul Buiucani, unde doi agitatori ai PSRM au fost agresați fizic. O domnișoară a fost lovită cu pumnii, iar un băiat tânăr, chiar și după ce a căzut la pământ, a fost lovit cu pumnii și a ajuns în stare gravă la spitalul de urgență. Poliția care a fost chemată a ajuns în 30 de minute. La fața locului nu mai era nimeni. Colegii noștri erau deja luați de poliție, nu au avut ce întocmi la fața locului. (…) Astfel de cazuri am avut și în sectorul Ciocana, și în mai multe raioane ale Republicii Moldova. Aceste cazuri sunt o consecință logică a propagandei celor care o reprezintă pe Maia Sandu în turul doi. (…) Mesajele activiștilor PAS promovează frică în societate”, a precizat Vlad Batrîncea.

Socialistul Batrîncea a avut un mesaj și către ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Ne adresăm astăzi și către ambasadorii accreditați în Republica Moldova, personal pentru domnul Mažeiks. Domnule șef al misiunii Uniunii Europene în Republica Moldova, de mai multe ori am vorbit cu dumneavoastră despre valorile europene și despre necesitatea ca R. Moldova să corespundă acestor valori. Ceea ce se întâmplă astăzi este grav și este un derapaj. Și este împotriva valorilor europene în Moldova. Vă rog, domnule ambasador, veniți cu reacție și condamnați aceste situații de atac la adresa oponenților politici, mesaje xenofobe și așa numitul hate speech. Că foarte mult se vorbește că Moldova trebuie să aprobe legi și a aprobat Moldova legi în acest sens. Dar ce folos dacă acei care aprobă aceste legi le încalcă? Rugăm și pe domnul Mažeiks și pe restul ambasadorilor să intervină”, a conchis Batrîncea.

Colegul de partid, Grigore Novac a avut și el un mesaj. A spus că nu a văzut o reacție din partea Poliției, deși pentru realitatea.md, oamenii legii au menționat că au pornit o anchetă în acest caz, iar persoanele care se fac vinovate vor fi pedepsite.

„Fac apel către IGP, Ministrul Afacerilor Interne, Oficiul Avocatului Poporului, dar și către Consiliul pentru egalitate și Procuratura Generală. Stimaților, dacă doriți și sunteți cei care într-adevăr stați la straja apărării drepturilor omului, dați dovadă prin fapte. Voi semna toate interpelările și le voi expedia astăzi, dar reacția trebuie să fie imediată, așa nu se mai poate”, a menționat Novac.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Amintim că, în weekend, simpatizanții candidaților la prezidențiale au înjurat ca la uşa cortului, s-au acuzat reciproc şi au erau cât pe ce să se bată în plină stradă. Incidente au avut loc în sectoarele Buiucani şi Centru ale Capitalei, potrivit martorilor care au publicat secvențe video pe social media. Mărul discordiei a devenit atât limba vorbită, cât și preferințele politice.

Potrivit Poliției, tinerii au fost îndreptați la Centrul de Medicină Legală, pentru a se stabili ce fel de leziuni au suportat. Pe caz este inițiată o anchetă, alte circumstanțe ale incidentului urmând să fie stabilite, iar persoanele vinovate de urmează să fie atrase la răspundere.

VIDEO Cetățenii care s-au îmbrâncit la cortul PSRM, documentați de Poliție. Două persoane, îndreptate

Articolul VIDEO Socialiștii condamnă acțiunile violente asupra echipei PSRM: Rugăm ambasadorii să intervină apare prima dată în Realitatea.md.