Sari la conținut

NATO confirmă: soldații nord-coreeni sunt acum în Kursk. „Un semn al disperării crescânde a lui Putin”

  • de

Soldații nord-coreeni care sprijină Moscova au fost desfășurați la Kursk, zonă rusă aflată sub controlul trupelor ucrainene, a anunțat luni șeful NATO, Mark Rutte. Această informație reprezintă o nouă etapă în conflictul dintre Moscova și Kiev, în contextul în care Phenianul caută să recupereze teritorii pentru Vladimir Putin, potrivit Politico.

„Pot confirma că trupe nord-coreene au fost trimise în Rusia și că unități militare nord-coreene au fost desfășurate în regiunea Kursk” a declarat Rutte reporterilor, imediat după o întâlnire cu un înalt oficial al serviciilor de informații sud-coreene.

De asemenea, secretarul general al NATO a menționat că intenționează să îl contacteze pe președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol și pe ministrul ucrainean al apărării Rustem Umerov.

Remarcile lui Mark Rutte, care confirmă informațiile anterioare din Ucraina, înseamnă că trupele nord-coreene sunt acum în luptă – sau pregătite pentru luptă – cu armata ucraineană. Armata Kievului a capturat părți din Kursk în august, în timpul unei operațiuni care a reprezentat prima invazie a Rusiei de la cel de-al Doilea Război Mondial, scrie digi24.ro.

Sprijinul militar oferit de Phenian lui Vladimir Putin a alarmat aliații occidentali, iar Rutte a subliniat că desfășurarea trupelor nord-coreene reprezintă o „extindere periculoasă” a conflictului.

Ucraina a sperat că prin ocuparea acestor teritorii va putea determina Rusia să își redisloce trupele aflate în estul Ucrainei.

Desfășurarea de către Moscova a trupelor nord-coreene marchează „o escaladare semnificativă a implicării continue a RPDC (Coreea de nord, n.r.) în războiul ilegal al Rusiei” și „o extindere periculoasă a războiului Rusiei”, a declarat Rutte, făcând referire la numele oficial al Coreei de Nord.

Totodată, Rutte a subliniat că această acțiune evidențiază slăbiciunea Rusiei și reprezintă „un semn al disperării crescânde a lui Putin.”

„Peste 600.000 de soldați ruși au fost uciși sau răniți în războiul lui Putin, iar acesta nu poate continua ofensiva în Ucraina fără sprijin internațional. NATO face apel la Rusia și la RPDC să înceteze imediat aceste acțiuni,” a adăugat el.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Inițial, atât Rusia cât și Coreea de Nord au respins acuzațiile Ucrainei privind prezența soldaților nord-coreeni, însă liderii celor două țări au trecut ulterior de la negare la recunoaștere. Pe 24 octombrie, Putin a recunoscut indirect prezența acestora în Rusia, subliniind că „dacă există imagini, ele reflectă ceva” și a făcut trimiteri la tratatul de apărare dintre Phenian și Moscova.

Articolul NATO confirmă: soldații nord-coreeni sunt acum în Kursk. „Un semn al disperării crescânde a lui Putin” apare prima dată în Realitatea.md.