Un manual privind negocierile de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost lansat la Chișinău, în premieră, și este disponibil tuturor celor interesați de parcursul european al țării noastre. Manualul are patru capitole și își propune să contribuie la o mai bună înțelegere a negocierilor de aderare pe care Moldova va trebui să le întreprindă în următorii ani. Prin furnizarea unor informații detaliate, linii directive practice și cadre strategice, manualul este conceput pentru a servi drept o sursă cheie pentru toți cei implicați în procesul de aderare al Moldovei la UE: de la guvern la organizații nonguvernamentale, de la antreprenori la instituții mass-media și formatori de opinie, de la lideri locali la populația generală.
Manualul este unic, pentru că o carte similară nu există în alte țări candidate, s-a menționat la evenimentul de lansare, la care au participat viceprim-ministra pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov, ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mazeiks, dar și autorii manualului – Primož Vehar și Vladimir Međak.
„Este foarte important să comunicăm toate beneficiile de care se vor bucura atât cetățenii cât și mediul de afaceri, de măsură ce avansează procesul de schimbare și armonizare a legislației”, a menționat Mazeiks.
Cristina Gherasimov, viceprim-ministra pentru integrare europeană, a declarat că manualul va fi distribuit prin școli, universități, dar și în instituții, acolo unde cetățenii vor să cunoască mai mult despre procesul negocierilor.
„Un manual pe înțelesul tuturor, care ne explică despre ce sunt negocierele dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană. Este foarte și foarte important ca fiecare de noi să înțeleagă ce facem și încotro ne îndreptăm și care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgem împreună. Noi de aproape trei ani de zile ne mișcăm cu viteza luminii, comparativ cu alte state candidate care deja au aderat la Uniunea Europeană și este foarte important cu toții să ținem pasul în a înțelege etapele pe care le parcurgem. Este important să înțelegem aceste etape în primul rând ca să putem da o mână de ajutor în acest proces. Pentru că, după cum am menționat de fiecare dată, procesul de integrare europeană nu se face de o persoană, de un Guvern, se face de întreaga țară.
Aș vrea să mulțumesc foarte mult echipei care a lucrat la pregătirea acestui manual. Echipa lui Primož Vehar și, desigur, Vladimir Međak, unul din autorii acestui manual, dar și, nu în ultimul rând, colegilor de la Biroul pentru integrare europeană, colegilor de la Centru pentru armonizare a legislației și, desigur, colegilor de la Delegația Uniunii Europene”, a declarat Cristina Gherasimov.
Publicația a fost realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene, în Cadrul Proiectului UE „Sprijin pentru dialogul politic structurat, coordonarea implementării Acordului de Asociere și îmbunătățirea procesului de armonizare legislativă”.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Amintim că, în Republica Moldova, pe 20 octombrie a fost organizat un referendum privind integrarea europeană a țării noastre. Potrivit datelor oficiale, prezența la urnele de vot a fost de 50,72%. Din numărul total de 1.488.874 de voturi valabil exprimate, pentru opțiunea „DA” au votat 749.719 de persoane, iar pentru opțiunea „NU” – 739.155 de persoane.
Prin urmare, Constituția țării a fost modificată, fiind completată cu două noi alineate care reconfirmă identitatea europeană a poporului R. Moldova, iar integrarea în Uniunea Europeană devine obiectiv strategic al țării.
Articolul Un manual privind negocierile de aderare a Moldovei la UE, lansat la Chișinău. Va ajunge în școli și universități apare prima dată în Realitatea.md.