Sari la conținut

Cum joacă Rusia cartea dezinformării în alegerile din România? Declarațiile ambasadorului Moscovei la București

  • de

Rusia respinge acuzațiile de implicare în procesele interne ale României, în timp ce autoritățile române condamnă public orice formă de ingerință externă, fie ea sub formă de propagandă sau dezinformare. Dar din declarațiile oficialilor de la Moscova, în frunte cu Vladimir Putin, se înțelege altceva pentru cine le știe stilul. Într-un interviu acordat agenției de presă ruse Izvestia pe 27 noiembrie 2024, Ambasadorul Federației Ruse în România, Vladimir Lipaev, a respins acuzațiile că Rusia s-ar implica în alegerile prezidențiale din România. Lipaev a fost întrebat dacă autoritățile române au discutat direct cu el despre aceste acuze sau dacă, din punctul său de vedere, totul nu reprezenta decât un „fake news” menit să mobilizeze electoratul român prin invocarea unei amenințări externe.

Kremlinul reacționează la acuzația de implicare în prezidențialele din România: „Nu avem obiceiul”

În răspunsul său, ambasadorul rus subliniază, cu o precizie deosebită, că Rusia nu se amestecă în procesele electorale ale altor state, chiar dacă a observat „exemple bine-cunoscute” în care astfel de practici au fost utilizate de alte puteri, referindu-se evident la Statele Unite și aliații săi. Acesta nu a omis să facă aluzie la „rusofobii ideologici” din România, aceiași care, conform spuselor sale, s-au văzut puși în fața unei sarcini neplăcute de a nega acuzațiile de legături cu Kremlinul. Lipaev insistă că ideea unei „implicări ruse” în alegerile din România este „absurdă”, și că nici măcar autoritățile române nu o iau în serios.

Preşedintele rus Vladimir Putin a comentat în mod ironic luni decizia privind renumărarea voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România după victoria surprinzătoare a candidatului prorus Călin Georgescu, informează agenția spaniolă de presă EFE.

„Un candidat nu a fost pe placul autorităţilor şi au decis să repete numărarea voturilor”, a afirmat liderul de la Kremlin, în timpul unei întâlniri cu tineri oameni de ştiinţă, transmisă la televiziunea de stat.

Președintele rus nu reacționase până acum în mod direct la situația politică din România, generată de alegerile prezidențiale. Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, a transmis că orice acuzaţii de interferenţă a Rusiei în alegerile prezidenţiale din România sunt nefondate.

Administrația prezidențială a lui Vladimir Putin afirmase, la scurt timp după încheierea primului tur, că „nu cunoaște foarte bine viziunea asupra lumii a lui Călin Georgescu”.

„Pentru moment, înțelegem foarte clar actuala conducere a României, care nu este o țară prietenoasă cu noi”, a spus Peskov săptămâna trecută.

În această lume interconectată, unde liniile dintre adevăr și falsitate sunt adesea difuze, România se vede prinsă într-un conflict de narative, în care se amestecă politica internă cu geopolitica internațională, iar adevărul devine un teritoriu de dispută, spun analiștii politici.

În acest sens vine și un mesaj publicat pe un cont de X atribuit lui Aleksandr Dughin, filozoful lui Vladimir Putin.

„România va fi parte a Rusiei”, a apărut scris, luni seară, pe un cont de pe platforma X atribuit lui Aleksandr Dughin, ideologul preşedintelui rus Vladimir Putin. ”Unde pot fugi elita democraţilor şi woke-iştii (progresiştii – n.r.) din SUA? Canada? Trudeau a fost recent la Mar-o-Lago (sic!). Israel? Există un război. Londra, Paris, Dubai? Exact acolo unde au fugit liberalii ruşi. Sau Moldova? Aceasta va fi în curând parte a României. Dar România va fi parte a Rusiei”, este mesajul postat pe X.

Pe contul respectiv, @Agdchan, apar numele şi fotografia lui Aleksandr Dughin.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Andrei Țărnea, a explicat că Rusia foloseşte spaţiul de comunicare ca pe „un instrument de război hibrid”, fie că ia forma propagandei sau a dezinformării.

„Atât de previzibil! Având în vedere că românii au celebrat recent Marea Unire, ieri, ne amintim că Rusia nu a recunoscut această Unire. A făcut acest lucru cu resentimente, ca rezultat al voinţei suverane a României şi a presiunii puterilor occidentale. Aceeaşi voinţă va face ca Rusia să eşueze din nou”, a scris purtătorul de cuvânt al MAE, pe X.

Potrivit lui Ţărnea, contul pe platforma X unde a fost publicată postarea la care a reacţionat „este cunoscut ca fiind folosit pentru propagandă şi dezinformare rusească şi este activ de mult timp”.

„Este irelevant dacă acesta aparţine sau nu lui Dughin, pentru că Aleksandr Dughin nu are oricum nicio calitate oficială, în consecinţă, practic, tot ce spune este o formă de trolling. În mod normal, la Ministerul de Externe ignorăm acest tip de postări, nu reacţionăm la acestea, dar postarea de ieri a devenit virală, a fost postată masiv în media şi în social media din România şi atunci reacţia mea a vizat, în primul rând, acest aspect şi nu pe Dughin, ale cărui afirmaţii nu au nicio autoritate sau semnificaţie”, a detaliat Andrei Ţărnea.

El a menţionat că reacţia MAE este un răspuns de fond.

„Am folosit, pur şi simplu, ocazia să amintim că Rusia, în multiplele sale declinări istorice moderne, a încercat sistematic şi persistent să limiteze suveranitatea României şi a românilor. Acest lucru l-a făcut şi la Marea Unire, nerecunoscând actul istoric suveran al poporului român. A trebuit să vină pacea de la 1919 şi presiunea cumulată a voinţei populare româneşti şi a sprijinului ţărilor occidentale pentru ca Rusia să recunoască România. În consecinţă, acesta este mecanismul. Am folosit, pur şi simplu, viralizarea acestui mesaj şi interesul public suscitat de el pentru a răspunde pe o chestiune de fond şi nu lui Dughin”, a explicat Ţărnea.

Purtătorul de cuvânt al MAE a afirmat că Rusia duce şi va continua să ducă o campanie de „intoxicare” şi „dezinformare”.

„Rusia foloseşte spaţiul de comunicare ca pe un instrument de război hibrid, fie că ia forma propagandei sau a dezinformării. Am văzut acest lucru după 2014 şi prima invazie şi anexare ilegală de teritorii ale unui vecin suveran, Ucraina, dar vedem mai ales după februarie 2022 o creştere exponenţială a acestui tip de activităţi şi, mai ales, o fuzionare între activităţile de comunicare publică oficială, cele ale media din Federaţia Rusă şi ale canalelor neoficiale de dezinformare şi propagandă. În consecinţă, ne aşteptăm ca această epidemie de intoxicare şi de dezinformare să continue”, a arătat Andrei Ţărnea.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Cum joacă Rusia cartea dezinformării în alegerile din România? Declarațiile ambasadorului Moscovei la București apare prima dată în Realitatea.md.