Sari la conținut

Ieftin la construire, scump la întreținere. Ce materiale de construcții sunt mai eficiente din punct de vedere energetic

  • de

Calitatea materialelor de construcții poate reduce până la jumătate din consumul de energie utilizată la încălzirea unei locuințe. Invitații emisiunii „Consens Național” de la Rlive TV au declarat că acum pe piața există mai multe tipuri de materiale care oferă confort și economie.

Ion Muntean, directorul Centrului Național de Energie Durabilă, a menționat că rapoartele auditurilor energetice efectuate la peste o sută de locuințe din Republica Moldova arată care sunt cele mai eficiente case din punct de vedere energetic.

„Casele cu pereți din piatră de calcar cu grosimea de 40-60 de centimetri au pierderi de energie mai mici în comparație cu cele din beton care înregistrează pierderi mai mari. Casele din cărămidă au o eficiență energetică mai bună în comparație cu cele din beton, dar mai slabă decât cele din lemn sau cu pereți din paie. Casele din lut care nu au o temelie să le asigure hidroizolare eficientă, iar chirpicii atrag umiditatea din sol, au  pierderi de căldura mari”, a mai spus Ion Muntean care a menționat că eficiența energetică depinde de tehnologia de construcție și de calitatea materialelor.

Între timp pe piață au apărut și case din materiale inovative de construcții. Locuințele din cânepă industrială sunt mai eficiente din punct de vedere energetic, a afirmat Vladimir Ursu, director executiv al Asociației „Renașterea Rurală”.

„Pierderile de energie termică sunt aproape de zero la un perete du grosimea de 40 de centimetri. Materialul poate să absoarbă până la 30 de procente din umezeală fără a afecta confortul termic și de umiditate din locuință, spre deosebire de vata minerală care la trei procente de umiditate își pierde calitățile. Durata de viață a unei case din cânepă este de până la trei sute de ani, iar compoziția chimică naturală a pereților nu permite dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului, respinge rozătoarele și insectele”, a punctat Vladimir Ursu.

Experții au atras atenția că izolarea termică a imobilelor trebuie făcute conform unor studii și cu materiale calitative pentru a obține rezultatul scontat. Prețul unei lucrări calitative de izolare poate ajunge și la 20 de mii de euro, dacă proprietarul optează pentru soluții eficiente de economisire a energiei și nu doar pentru o reparație cosmetică a locuinței.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

 

Articolul Ieftin la construire, scump la întreținere. Ce materiale de construcții sunt mai eficiente din punct de vedere energetic apare prima dată în Realitatea.md.