Sari la conținut

Planeta a depășit pragul încălzirii globale de 1,5 grade Celsius. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă

Pentru prima dată, planeta a depășit limita încălzirii globale agreată la nivel internațional de 1,5 grade Celsius, ceea ce a dus la temperaturi extreme care au afectat viețile a milioane de oameni. Temperatura medie în 2024 a fost cu 1,6 grade Celsius peste nivelurile din perioada preindustrială, a transmis Serviciul de Schimbare Climatică al UE, potrivit The Guardian. Asta înseamnă o creștere de 0,1 grad Celsius față de 2023, care a fost, de asemenea, un an cu temperaturi record.

„Fiecare an din restul vieții tale va fi cel mai călduros de când se fac măsurători. Asta înseamnă, în același timp, că 2024 va fi printre cei mai reci ani din acest secol. Bucurați-vă cât mai puteți”, a spus profesorul și omul de știință Andrew Dessler de la Universitatea americană Texas A&M.

Planeta se supraîncălzește în principal din cauza arderii combustibililor fosili, iar viețile oamenilor și traiul de zi cu zi vor continua să se deterioreze peste tot în lume până când cărbunii, petrolul și gazele vor fi înlocuite, transmite antena3.ro.

Ținta de 1,5 grade Celsius, stabilită în tratatul de la Paris, este măsurat pe parcursul unui deceniu sau două, așadar un singur an peste acest nivel nu înseamnă că obiectivul a fost ratat cu totul, însă este un indicator că criza climatică se adâncește. Fiecare an din ultimul decenii a fost în top 10 al celor mai fierbinți, de la începutul măsurătorilor în 1850.

Raportul UE mai arată că un număr record de oameni au fost afectați de încălzirea globală. Mai exact, 44% din planetă suferit din cauza căldurii extreme la data de 10 iulie 2024.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Planeta a depășit pragul încălzirii globale de 1,5 grade Celsius. Oamenii de știință trag un semnal de alarmă apare prima dată în Realitatea.md.