Sari la conținut

Ați pregătit bomboanele și banii pentru urători? Tradiții din ajunul Sfântului Vasile

Creștinii ortodocși sărbătoresc pe 14 ianuarie Sfântul Vasile, cunoscut și ca Anul Nou pe stil vechi. Conform tradițiilor românești, în ajunul sărbătorii, cete de tineri merg din casă în casă pentru a ura un an mai bun. Urătorii se deghizează și umblă cu ursul sau cu capra.

Jocul Ursului este aducător de fertilitate, iar sunetele fluierului, ale tobelor și ale tălăngilor vor avea ca rezultat scoaterea căldurii din pământ și astfel solul va fi mai productiv. Și jocul Caprei este un obicei străvechi, ce se păstrează încă de la români.

Urătorii sunt răsplătiți cu colaci, bomboane și chiar cu bani.

Pe data de 14, de Sf. Vasile se merge cu „Pluguşorul” şi cu „Sorcova”, obiceiuri ce invocă prosperitatea şi belşugul pentru gospodăria celui care primeşte colindătorii. Se spune că cei care nu primesc cetele de colindători vor avea necazuri şi sărăcie în anul ce vine.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Totodată, Se spune că vremea din noaptea Sfântului Vasile este un indicator pentru noul an. Dacă noaptea este senină şi liniştită, anul va fi unul bun şi îmbelşugat.

Tradiţia spune că prima persoană care îţi intră în casă de Sfântul Vasile trebuie să fie un bărbat, deoarece acesta aduce noroc. Mai mult, bunăstarea anului viitor depinde şi de situaţia materială a acestui musafir.

Articolul Ați pregătit bomboanele și banii pentru urători? Tradiții din ajunul Sfântului Vasile apare prima dată în Realitatea.md.