Un studiu publicat în revista Nicotine & Tobacco Research arată că fumatul are un impact negativ asupra câștigurilor tinerilor, în special în rândul celor cu un nivel scăzut de educație. Cercetătorii au folosit date dintr-un studiu longitudinal efectuat pe 3.596 de participanți din Finlanda, născuți între 1962 și 1977.
Efectele nocive ale fumatului asupra sănătății sunt bine cunoscute, fiind asociate cu riscul crescut de cancer, probleme respiratorii și boli cardiovasculare. În 2019, aproximativ 14% din decesele globale au fost atribuite fumatului, chiar dacă rata fumătorilor a scăzut de la începutul anilor 1990. Cu toate acestea, 18% dintre femei și 27% dintre bărbați din țările cu venituri mari continuă să fumeze.
Studiul a utilizat măsura „pack-years” pentru a evalua expunerea cumulativă la fumat, determinată prin multiplicarea numărului de pachete de țigări fumate zilnic cu numărul de ani de fumat. Rezultatele arată că o creștere cu o unitate a „pack-years” este asociată cu o scădere de 1,8% a câștigurilor și cu o reducere de 0,5% a anilor de angajare.
Cercetarea subliniază diferențe semnificative între câștigurile fumătorilor și ale nefumătorilor tineri, mai ales în rândul celor mai puțin educați. Această diferență nu a fost observată la lucrătorii mai în vârstă. De asemenea, s-a constatat că efectele negative asupra câștigurilor și angajabilității apar doar la fumătorii actuali, nu și la cei care au renunțat la fumat.
Autorul principal al studiului, Jutta Viinikainen, a declarat: „Fumatul în tinerețe este strâns legat de câștigurile și ocuparea pe termen lung, cu consecințe mai severe pentru persoanele cu un nivel scăzut de educație. Aceste descoperiri subliniază necesitatea unor politici care să abordeze costurile economice ascunse ale fumatului și să promoveze comportamente mai sănătoase”.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Articolul Fumătorii câștigă mai puțin decât nefumătorii! Fenomenul a fost studiat timp de 15 ani apare prima dată în Realitatea.md.