Sari la conținut

China dă semne că pregătește invazia Taiwanului. Beijing construiește barje de debarcare ce vor fi gata în câteva luni

Barjele speciale de debarcare pe care le construieşte China, care pot transporta vehicule ale armatei, stârnesc îngrijorare printre experţii militari, care se întreabă dacă nu cumva se pregăteşte o invazie la scară largă a Taiwanului. Naval News a fost primul care a raportat despre aceste barje, dintre care cinci sunt în construcție la șantierul naval Guangzhou, din sudul Chinei, scrie The Telegraph.

Conform Naval News, barjele, care se află în faza finală şi ar putea deveni operabile în câteva luni, au fost dezvoltate cel puțin din 2022 şi reprezintă o capacitate nouă și esențială pentru forțele chineze. Mai simplu spus, barjele conectează orice tip de navă la țărm.

Barja este, în esență, un chei plutitor. Ea se fixează pe nisip: un capăt ancorat pe uscat, iar celălalt t în valuri. Un feribot se poate opri lângă ea, își poate lăsa rampa pe partea superioară a barjei și își poate descărca vehiculele. În acest fel, noile barje chinezești îndeplinesc aceeași funcție ca sistemul JLOTS (Joint Logistics Over-the-Shore) al armatei americane.

JLOTS, un set de chei plutitoare care se întrepătrund, a ținut prima pagină a ziarelor atunci când armata americană a încercat – și a eșuat în mare măsură – să folosească sistemul pentru a stabili un chei umanitar în Gaza. Condițiile meteorologice nefavorabile și lipsa de securitate la țărm au zădărnicit încercarea.

Ca nave autonome, barjele chinezești ar putea fi mai puțin vulnerabile la vânturi puternice, dar ar fi în continuare vulnerabile la focul inamic, la fel ca JLOTS. Navele sunt simple, iar industria chineză a demonstrat deja că poate construi copii suplimentare în câteva luni.

Noile barje sunt cel mai recent semn de avertizare că un atac asupra Taiwanului este probabil iminent, se tem experţii.

Într-un deceniu de expansiune spectaculoasă, China a construit o flotilă amfibie substanțială, inclusiv opt docuri de debarcare de tip 071 pentru transportul trupelor și al proviziilor, cel puțin trei nave de asalt de tip 075 pentru transportul trupelor și al elicopterelor și, până în prezent, o navă de asalt gigantică de tip 076, care poate, de asemenea, lansa și ateriza drone de înaltă performanță. Toate cele trei tipuri pot, de asemenea, să desfășoare nave de debarcare.

Cu o greutate de aproximativ 400.000 de tone, aceasta este a doua cea mai mare forță amfibie după cea a Marinei SUA, dar probabil că este încă prea mică pentru a debarca suficiente trupe și echipamente pentru a garanta adăpost pentru întreaga forță a armatei chineze care ar trebui să traverseze Strâmtoarea Taiwan sub un foc puternic.

Unii analiști consideră că, în cazul unei invazii, China ar trebui să deplaseze două milioane de oameni peste strâmtoare pentru a-şi asigura victoria împotriva Taiwanului, iar flotila amfibie ar putea fi capabilă să transporte 5.000 sau 6.000 de soldați într-o singură cursă.

Pentru a-și consolida forța de debarcare, China intenționează să pună în funcțiune sute de nave comerciale, inclusiv feriboturi pentru mașini care, cu câteva modificări, se pot dubla numărul celor care transportă tancuri. Navele civile ar putea adăuga încă un milion de tone la forța amfibie chineză și aproximativ tripla capacitatea acesteia.

Legea privind transportul pentru apărarea națională din 2017 a impus ca toată infrastructura de transport a Chinei, inclusiv navele, să fie disponibilă pentru uz militar.

Odată cu adoptarea legii, inginerii au început să modifice principalele nave pentru a le transforma în nave de asalt mai bune, în special prin adăugarea de rampe rezistente care pot susține greutatea vehiculelor blindate, dar asta nu este suficient. Feriboturile sunt concepute pentru a fi ancorate lângă chei, pentru a-și lăsa rampele pe beton, iar acest lucru ar fi extrem de dificil în cazul unui război.

În aceste condiţii, experţii militari apreciază că armata chineză și-ar putea mobiliza forța civilă de asalt prin capturarea unui port taiwanez, dar porturile puternic apărate sunt ținte dificile. Pentru chinezi ar putea fi mai ușor să atace de-a lungul celor câteva zeci de plaje taiwaneze care pot găzdui un număr mare de trupe și vehicule, astfel că noile barje de asalt ar putea fi cheia pentru conectarea feriboturilor de mașini și a altor vehicule la nisipul unei plaje.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul China dă semne că pregătește invazia Taiwanului. Beijing construiește barje de debarcare ce vor fi gata în câteva luni apare prima dată în Realitatea.md.