Președintele Parlamentului Igor Grosu, împreună cu ministrul Culturii, Sergiu Prodan, au depus miercuri, 15 ianuarie, flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Grădina publică „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Capitală. Ceremonia a fost prilejuită de Ziua națională a Culturii, consemnată în ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu.
În mesajul adresat cu această ocazie, speakerul Igor Grosu a menționat că pentru Republica Moldova, Mihai Eminescu este simbolul Renașterii Naționale.
„Astăzi, de ziua Națională a Culturii și 175 de ani de la nașterea poetului, l-am omagiat pe Mihai Eminescu. Pentru Republica Moldova, Mihai Eminescu este simbolul Renașterii Naționale, este expresia deplină a identității noastre românești. Cu gândul la Eminescu ne-am apărat dreptul la limba română, cu gândul la Eminescu ne-am câștigat independența, libertatea și suveranitatea. Este de datoria noastră să-i valorizăm opera prin lectură, studiu și cercetare”, se arată în mesajul lui Igor Grosu.
Totodată, Parlamentul găzduiește începând de astăzi, 15 ianuarie, până pe 15 februarie, o expoziție tematică dedicată creației și personalității lui Mihai Eminescu, considerat un simbol al literaturii naționale și universale.
Expoziția cu genericul „Mihai Eminescu peste nemărginirea timpului” reprezintă un omagiu adus „poetului nepereche”, a cărui operă continuă să inspire. Evenimentul este organizat cu ocazia marcării a 175 de ani de la nașterea marelui poet și în contextul declarării anului 2025 drept Anul Mihai Eminescu.
Expoziția reunește o selecție impresionantă de titluri care reflectă complexitatea operei și personalității poetului, lucrări în domeniile social, politic, filosofic și al științei. Printre cele peste 130 de lucrări expuse se regăsesc cărți rare, ediții facsimile, albume cartofile și de filatelie, caiete bibliofile eminesciene, lucrări de analiză și critică literară a operei lui Eminescu, cărți traduse în diferite limbi. Toate aceste lucrări oferă o perspectivă amplă asupra valoroasei moșteniri culturale și literare eminesciene.
Vizitatorii Parlamentului vor putea consulta ediții rare a creației lui Eminescu precum o colecție care conține întreaga operă eminesciană și care a fost dedicată împlinirii a 170 de ani de la nașterea poetului; volumul „Poesii” de Titu Maiorescu; copii ale manuscriselor lui Mihai Eminescu în care se regăsesc scrisori adresate părinților în timpul aflării poetului la Viena; manuscrisul unui fragment din poemul „Luceafărul”; un volum care prezintă corespondența inedită dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle și zeci de articole din publicații periodice. De asemenea, printre lucrările expuse sunt și partiturile actelor I și II din baletul „Luceafărul” al maestrului Eugen Doga, precum și un volum cu arii și romanțe pe versurile lui Mihai Eminescu.
Mihai Eminescu, considerat cea mai importantă voce poetică din literatura română, s-a născut la 15 ianuarie 1850 la Botoşani, România. S-a stins din viață pe 15 iunie 1889. A fost înmormântat la cimitirul Bellu din București. În octombrie 1948, Mihai Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.
În decembrie 2024, cu 66 de voturi, Parlamentul a declarat anul 2025 „Anul Mihai Eminescu”.
Articolul FOTO Igor Grosu, omagiu pentru Mihai Eminescu. Parlamentul găzduiește și o expoziție dedicată poetului apare prima dată în Realitatea.md.