Timp de 30 de ani, 14 localități din stânga Nistrului, deși controlate de autoritățile de la Chișinău, au beneficiat de gaz livrat din regiunea transnistreană și plăteau un tarif similar cu locuitorii din republica separatistă. Acum, localnicii din Copanca se opun conectării la rețelele energetice din dreapta Nistrului. Traian Stoianov de la Realitatea a fost pe loc să înțeleagă miezul gălăgiei.
[bzplayer youtube=”https://www.youtube.com/watch?v=GYUso-BYw2Y&ab_channel=TVC%C4%83u%C8%99eni” muted=”false”]
Amintim că Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) a pus în aplicare decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) privind racordarea localităților din zona de securitate la rețelele de energie electrică și gaze naturale. Astfel, s-a dat undă verde pentru construcția a aproximativ 64 km de rețele de distribuție a gazelor naturale, inclusiv a două traversări subacvatice a râului Nistru și racordarea la sistem a 14 localități, în care sunt 11 879 de consumatori – Fârlădeni, Hagimus, Copanca, Hîrbovăț, Pohrebea, Coșnița, Pîrîta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Varnița, Cocieri, Vasilievca, Corjova și Roghi.
Proiectul prevede și modernizarea infrastructurii electrice: dezvoltarea a 9 km de rețele de tensiune medie pentru a asigura alimentarea a 3688 de consumatori din satele Varnița și Copanca, construirea unei linii subterane de 4,8 km și a unei linii aeriene de 3,1 km către Varnița, precum și extinderea cu 1 km a rețelei aeriene către Copanca. Lucrările vor începe cu etapa de proiectare, geodezie și hidrologie, urmând ca ulterior să fie demarate lucrările de construcție și racordare. După decizia CSE, „Premier Energy Distribution” a depus la ANRE o solicitare de modificare a Planului de Dezvoltare 2023-2025.
Este de menționat că, într-un răspuns pentru ZdG.md, Guvernul R. Moldova confirmă că locuitorii unor sate din perimetrul zonei de securitate controlate de autoritățile constituționale achită integral factura pentru energia electrică și gazele naturale, la același preț ca și cei din dreapta Nistrului, iar ulterior aceștia sunt compensați. Pentru consumul de gaz în sezonul de încălzire sunt compensați 350 m3, vara – 15 m3 per gospodărie, iar pentru consumul de electricitate se compensează nu mai mult de 100 KWh/lună tot anul.
În anul 2024, din bugetul de stat au fost alocate circa 131 de milioane de lei pentru plata acestor compensații. Pentru anul 2025 au fost aprobate 138,2 milioane de lei.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Articolul Compensații de la Chișinău – da, lumină – ba. Localnici din zona de securitate: Vrem să trăim așa cum a fost înainte apare prima dată în Realitatea.md.