Sari la conținut

Mâncarea de post poate fi și gustoasă: Idei pentru mese pentru un meniu diversificat

Perioada postului nu trebuie să fie monotonă din punct de vedere culinar. Cu puțină imaginație, poți prepara mese variate, echilibrate și pline de nutrienți. Deși până la Sărbătoarea Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, prăznuită în acest an pe 20 aprilie, cei care postesc nu vor consuma carne, pește, produse lactate, ouă, dar și vin, moldovenii pot experimenta cu condimente și ingrediente noi pentru a descoperi combinații delicioase.

Alimentația pe bază de plante pe care se bazează postul ajută la detoxifierea organismului, motiv pentru care nutriționiștii recomandă mai multe perioade din an în care să adoptăm acest mod de a ne hrăni.

În această perioadă, cei care țin post, pot opta, la micul dejun, pentru budincă de chia cu lapte de migdale sau oricare alt tip de lapte vegetal și fructe proaspete, pâine integrală cu unt de arahide și banane, terci de ovăz cu nuci și miere, smoothie cu spanac, banană și lapte de cocos.

La prânz, cei care postesc pot opta pentru diverse tipuri de supe cu legume, salată de quinoa cu legume și avocado, tocăniță din legume, năut sau linte, sarmale cu orez și legume.

În calitate de gustări pot fi fructele proaspete sau uscate, nucile sau chiar batonașele din cereale, făcute acasă.

Cartofii copți cu salată verde, legumele la grătar, supa cremă de dovleac sau broccoli cu semințe prăjite, orezul cu ciuperci și spanac, sunt câteva idei pentru cină, în perioada postului.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Iată câteva recomandări pentru cum să-ți construiești un meniu de post nutritiv și gustos pentru fiecare zi din săptămână:

  • Controlează-ți porțiile: este important pentru a menține un echilibru caloric corect.
  • Hidratează-te adecvat: apa este esențială pentru buna funcționare a organismului. Consumă cel puțin 8 pahare de apă pe zi.
  • Evită excesul de zahăr și sare: consumul excesiv de zahăr și sare poate contribui la diverse probleme de sănătate.
  • Opteză pentru o dietă diversificată și echilibrată: astfel, vei beneficia de o gamă completă de nutrienți, evitând deficiențele nutriționale.

Creștinii ortodocși au intrat în Sfântul și Marele Post al Paștelui

Articolul Mâncarea de post poate fi și gustoasă: Idei pentru mese pentru un meniu diversificat apare prima dată în Realitatea.md.