Sari la conținut

Lipsa umidității în sol amenință agricultura. Experții avertizează asupra unei perioade secetoase prelungite

Agricultura Republicii Moldova se confruntă cu un nou pericol major: insuficiența umidității în sol. În cadrul emisiunii Consens Național de la Rlive, experții au atras atenția asupra faptului că datele oficiale indică o reducere considerabilă a umidității, ceea ce va afecta în mod direct productivitatea culturilor agricole.

„Sursele oficiale arată o reducere a umidității în sol. Acest lucru este destul de alarmant pentru agricultură, în special pentru cultivatorii de plante. Dacă vom avea asemenea tendințe și pe viitor, există premise de a constata că vom avea pierderi considerabile a recoltei viitoare”, a declarat Sergiu Dobrojan, șeful Oficiului Inovare și Transfer Tehnologic de la USM și expert în domeniul mediului.

Expertul a subliniat că anul 2025 se anunță unul problematic, cu o perioadă secetoasă prelungită.

„În acest an, datele arată că ne vom confrunta cu o perioadă de secetă. Ultimele informații spun că vom avea o perioadă cu temperaturi înalte, timp de aproximativ 80 de zile, ceea ce este destul de alarmant”, a punctat expertul Sergiu Dobrojan.

De asemenea, Iurie Ușurelu, reprezentant al Unității Consolidate pentru Implementarea Programelor (IFAD), a precizat că tendința de reducere a umidității în sol este în creștere de la an la an, iar impactul încălzirii globale este din ce în ce mai vizibil.

„Cantitatea de umiditate care se înmagazinează în sol se micșorează cu fiecare an. Comparativ cu anii 60-70, temperatura s-a ridicat cu 1,5 grade și asta este foarte mult. Culturile de prima grupă încă ar mai putea da randament dacă ploile din aprilie-mai ar compensa lipsa de umiditate pentru a avea o recoltă bună. În risc mare sunt culturile de grupa a doua și culturile multianuale, care sunt mult mai expuse perioadei de secetă. Se așteaptă ca 60-80 de zile să fie fără precipitații. Perioada asta se prognozează că va fi începând cu 10-20 iunie”, a precizat Iurie Ușurelu.

În acest context, specialiștii îndeamnă fermierii să implementeze măsuri de conservare a apei. De asemenea, experții le recomandă agricultorilor cultivarea plantelor rezistente la secetă prin alegerea unor soiuri adaptate condițiilor climatice.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Lipsa umidității în sol amenință agricultura. Experții avertizează asupra unei perioade secetoase prelungite apare prima dată în Realitatea.md.