Tot mai mulți descendenți ai moldovenilor plecați peste hotare își doresc redobândirea cetățeniei moldovenești, fie pentru accesul mai facil în Uniunea Europeană, fie pentru a păstra o legătură cu rădăcinile lor. Presa rusă a abordat subiectul pentru migranții Rusiei și scrie că una dintre cele mai utilizate căi este cetățenia prin origine — un mecanism juridic care recunoaște cetățenia persoanelor care au legături de sânge cu foști cetățeni ai Republicii Moldova.
„Legea moldovenească permite recunoașterea cetățeniei până la a treia generație — adică inclusiv strănepoților. Astfel, dacă bunicul sau chiar străbunicul a fost cetățean moldovean sau a locuit pe teritoriile istorice ale Basarabiei, Bucovinei de Nord sau ale fostei RSS Moldovenească, urmașii săi pot solicita redobândirea cetățeniei”, scrie Rbc.ru.
Pentru a obține cetățenia, este necesar un dosar complet care să includă pașaportul solicitantului, acte de naștere pe linie directă și dovezi ale cetățeniei strămoșului. În cazul strănepoților, se impune un efort mai mare în demonstrarea legăturii genealogice, fiind necesare acte pentru trei generații consecutive.
Dacă documentele lipsesc parțial sau sunt deteriorate, autoritățile acceptă și dovezi alternative, precum extrase din arhive, declarații notariale sau hotărâri judecătorești. Cererea se poate depune atât în Moldova, cât și la consulatele din străinătate, iar termenul oficial de procesare este de 30 de zile.
„Redobândirea cetățeniei moldovenești aduce avantaje semnificative: călătorii fără viză în spațiul Schengen, posibilitatea de a locui și lucra în UE (în contextul integrării europene a Moldovei), acces la educație și servicii medicale europene, precum și dreptul la dublă cetățenie, conform legislației moldovenești”, mai scriu jurnaliștii de la sursa citată.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Articolul Cetățenia moldovenească poate fi redobândită până la a treia generație: drepturi pentru nepoți și strănepoți în Rusia apare prima dată în Realitatea.md.