Sătul de aglomerația din Los Angeles și de lanțurile de fast food la fiecare colț, un fost director american a renunțat la viața din SUA pentru „la dolce vita” italiană, cumpărând o casă în sudul Italiei cu doar 100 de mii de euro, scrie observatornews.ro.
Keith Richardson și-a petrecut toată cariera în sistemul educațional american. La pensie, însă, a ales un stil de viață complet diferit: liniștea unui mic oraș italian, departe de lanțurile comerciale și agitația urbană.
După ani de vacanțe prin Italia, în 2024, a găsit în Nardò, un orășel pitoresc din regiunea Puglia, locul perfect pentru o nouă viață. Când a venit momentul să-şi cumpere locuinţa a avut un criteriu esențial: să nu fie în apropiere de McDonald’s sau Starbucks.
„Sunt simboluri ale lumii comerciale de care voiam să scap”, a declarat Richardson.
După o negociere îndrăzneață, a obținut o casă listată la 138 de mii de euro pentru suma de 100 de mii de euro. A investit apoi alți 3800 de euro în renovări minore. Locuința are 62 de metri pătrați, două dormitoare și două băi, fiind amplasată la parterul unei clădiri istorice, foste dependințe ale Palatului Tafuri, un simbol local.
Zidurile din piatră aurie tipică regiunii, tavanul boltit și șemineul au fost păstrate, iar singura intervenție majoră a fost acoperirea permanentă a terasei și montarea unor panouri de bambus pentru intimitate.
„Este un preț extraordinar având în vedere că, în sudul Californiei, o proprietate similară, aflată la maximum cinci kilometri de coastă, costă între 700 de mii și 1,4 milioane de dolari”, a spus el.
Richardson spune că experiența cumpărării locuinței a fost „floare la ureche”, în ciuda faimei Italiei privind birocrația. Consultantul imobiliar l-a sfătuit din timp că are nevoie de un codul fiscal, iar agenția l-a ajutat inclusiv să-și deschidă un cont bancar, un proces care a durat trei ore, dar care s-a încheiat cu zâmbete din partea funcționarului care l-a asistat.
Totodată, agenția i-a recomandat și o femeie de serviciu care vine regulat, iar partenerul acesteia, constructor de meserie, a devenit omul său de încredere pentru orice reparație. Singurul aspect frustrant a fost că nu poate cumpăra o mașină în Italia fără un permis de ședere. Până atunci, se bazează pe mașini închiriate și intenționează să își cumpere o bicicletă electrică.
Ce l-a atras aici
Lipsa turismului comercial, stilul de viață relaxat și apropierea de plajele superbe ale regiunii Salento.
„Îmi place atitudinea „domani”, mereu există o zi de mâine, așa că mai bine bem o cafea și ne bucurăm de moment”, spune el.
Viața în Nardò i se pare autentică, aproape ca în California anilor ’60: livezi de măslini, piețe cu produse locale, ritm lent și vecini prietenoși. Chiar dacă se împacă greu cu programul imprevizibil al magazinelor sau birocrația italiană, spune că experiența este una fericită. Așteaptă acum să obțină rezidența permanentă, pentru a se putea muta definitiv.
„Dacă nu ați gustat bombette, nici n-ați trăit”, glumește Keith, referindu-se la rulourile de carne umplute cu brânză, o specialitate locală. Însă adevărata comoară, spune el, sunt oamenii. „Pe aleea mea, un bătrânel iese în fiecare dimineață, salută pe toată lumea și stă de veghe. Asta e adevărata viață de cartier.”
În viitor, plănuiește să își închirieze casa din California fratelui său geamăn, astfel încât să aibă unde să stea în timpul vizitelor în SUA. Între timp, se bucură de iernile blânde din Puglia, măslinii nesfârșiți, orașele cochete și gastronomia locală.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Articolul Un american s-a mutat la țară în Europa, „ca să fie cât mai departe de un McDonald’s sau Starbucks” apare prima dată în Realitatea.md.