Autoritățile intenționează să interzică pliculețele cu nicotină, produse ce nu conțin tutun și sunt utilizate pe cale orală în loc de țigări. Pungile cu nicotină au apărut în statele UE mai bine de un deceniu, iar în ultimii ani, marea majoritate a guvernelor europene au introdus acciză și categorie dedicată în legislație pentru acest produs. Aceste măsuri au permis autorităților să controleze piața și să acumuleze venituri bugetare. Experții locali, dar și rapoartele europene, atenționează că politicile nechibzuite pot provoca creșteri de contrabandă și de comerț ilicit, lucru ce pune în pericol, în primul rând, minorii, care nu vor ezita să apeleze la „piața neagră” a acestor produse, care este mai ieftină, scrie ziua.md.
Un șir de state europene reglementează pliculețele cu nicotină prin accizare
În prezent, pliculețele cu nicotină, care nu ard și sunt văzute drept o alternativă pentru țigările tradiționale, sunt prezente pe piața a celor mai multe state din Uniunea Europeană, cum ar fi România și Polonia, dar și în țări non-UE, cum ar fi Ucraina. Toate aceste state au ales diferite metode de reglementare, cum ar fi, de exemplu, accizarea. Necesitatea a apărut din moment ce aceste pungi, care sunt diferite în utilizare decât alte produse cu nicotină, au devenit tot mai răspândite, iar reglementările au adus și venituri suplimentare la buget și au creat o piață controlată, la care minorii nu au acces.
La nivel de taxe, în multe state europene acestea sunt aplicate în funcție de greutatea substratului de nicotină. De exemplu, anul trecut, statele vecine, România și Ucraina, au introdus acciza pentru pliculețele cu nicotină. Doar în Ucraina sunt estimate încasări de 20 de milioane de euro la buget din acciza pentru aceste produse.
Totodată, majoritatea statelor UE a stabilit prin legislație criterii de eliberare a permisiunii de a plasa pliculețele cu nicotină pe piață, fiind stabilite vârsta minimă de comercializare și consum, avertismente de sănătate ce urmează să fie aplicate pe ambalajul acestora, conținutul maxim de nicotină și măsuri pentru prevenirea accesului copiilor la aceste produse.
O reglementare eficientă a produselor alternative cu nicotină va contracara comerțul ilegal și consumul în rândul minorilor, susțin experții
Într-o recentă analiză privind politica bugetar-fiscală, expertul economic IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniță a precizat că o reglementare eficientă a produselor alternative cu nicotină va reduce contrabanda și comerțul ilicit și riscurile pentru consumul în rândul tinerilor.
„O reglementare proastă îți face două lucruri: îți creează gaură în bugetul public național și aduce contrabandă. Atunci când se aduce contrabandă, se vinde pe piața neagră și noi am demonstrat cu probe că minorii nu sunt protejați. În prezent, avem un fenomen, o „epidemie” prin școli, când minorii încep a folosi diferite produse de tutun din simplu motiv că au acces la piața neagră”, a declarat Veaceslav Ioniță.
Analistul a amintit că, încă anul trecut, a atenționat opinia publică că în R. Moldova, din cauza unor reglementări „nu foarte inteligente”, s-a înregistrat o creștere a contrabandei cu țigări, ceea ce a dus la venituri mai mici la Bugetul de Stat și riscuri de sănătate pentru minori, care consumă produse din tutun de pe „piața neagră”.
„În prezent avem o accelerare a încasărilor la buget din TVA, ceea ce arată că a scăzut contrabanda, comerțul ilicit, lucru care trebuie amplificat. Pentru a contracara piața neagră producătorii cer amânarea implementării interdicției aromelor pentru produsele din tutun încălzit până la aderarea la UE, introducerea unei accize pentru pliculețele cu nicotină, măsură ce va aduce un venit anual estimat la 100-150 de milioane de lei, reglementarea clară a pungilor cu nicotină pentru protejarea minorilor și a consumatorilor, prin introducerea unei limite maxime de nicotină de 20 mg/plic, a ambalajelor neutre, fără arome atrăgătoare pentru minori, stabilirea unui calendar fiscal predictibil pe trei ani pentru toate produsele din tutun și nicotină și întărirea controlului și a aplicării legii în domeniul produselor din tutun și nicotină”, a precizat expertul.
Un raport al Europol arată că în unele state UE taxele excesive cresc cazurile de contrabandă și de contrafacere a produselor din tutun
Un raport al Agenției Europol, publicat recent și citat de Infotag, evidențiază o creștere îngrijorătoare a fabricării ilegale de produse din tutun contrafăcute în Uniunea Europeană. O problemă majoră reprezintă fraudarea accizelor, care este alimentată de taxele ridicate, experții Europol menționând că rețelele criminale își adaptează activitatea în funcție de tendințele pieței, orientându-se spre contrafacerea produselor noi, cum ar fi țigările electronice.
Potrivit raportului, statele care aplică accize și TVA ridicate sunt mai vulnerabile la comerțul ilicit, deoarece consumatorii caută alternative mai ieftine, iar rețelele infracționale profită de această cerere. Raportul Europol mai arată că cererea pentru alternative mai ieftine la produsele cu taxe mari rămâne ridicată, ținând cont de faptul că aproape un sfert din populația UE fumează. Astfel, rețelele criminale ar putea extinde contrabanda și spre alte produse accizabile, inclusiv țigări electronice. Mai mult ca atât, rețelele criminale își adaptează modul de operare. Acestea produc branduri specifice în funcție de piața țintită și contrafac alte produse populare de tutun și nicotină, cum ar fi pliculețele cu nicotină.
În Republica Moldova, în schimb, datele unui studiu al companiei de cercetare a pieței IPSOS relevă o descreștere a comerțului ilegal cu produse de tutun. După aproape doi ani, consumul de produse ilicite a început să scadă, fiind în lunile septembrie și octombrie 2024 la 9,8%, în scădere cu 1,9 puncte procentuale față de aceeași perioadă din 2023. Experții consideră că acest lucru se datorează politicii fiscale echilibrate și eforturilor consolidate alte autorităților în combaterea pieței negre de produse de tutun.
Articolul Interzicerea produselor de tutun riscă să provoace creșterea contrabandei, comerțului ilicit și a consumului în rândul minorilor apare prima dată în Realitatea.md.