Sari la conținut

Consens Național: Regiunile din Republica Moldova unde poate fi generată energie eoliană

Investițiile din energie eoliană se recuperează mai greu din cele făcute în sisteme fotovoltaice, a declarat în studioul RLIVE TV Dumitru Braga, decanul facultății Energetică și Energie Electrică a Universității Tehnice a Moldovei. Potrivit lui turbină, chiar și la mâna a doua, poate funcționa de până la 15 ani, însă există mai multe circumstanțe 

Actualmente, instalațiile care există în Republica Moldova nu sunt noi și performante. În același timp, există mai multe reglementări privind instalarea lor. Mai exact, nu se permită ca turbinele eoliene să fie amplasate mai aproape de 500 de metri de la ultima casă din localitate sau în zone protejate.

„Noi nu suntem o zonă eoliană cu viteze foarte mari de vând, în care să obținem eficiență comparabilă cu țările nordice, de exemplu. (…) Zonele în care pot fi instalate aceste turbine sunt limitate. Vorbim, dacă despre partea de sud, despre raionul Taraclia, unde pot fi instalate pentru a obține eficiență mai mare, recuperarea investiției. Vorbim despre Vulcănești, Ștefan Vodă. Vorbim despre partea de nord, Edineț, Drochia. Avem mai mult în zona de sud și zona de nord, unde le putem instala”, a precizat profesorul în cadrul emisiunii „Consens Național” cu Vitalie Dogaru.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Șeful Centrului Național pentru Energie Durabilă, Ion Muntean, a precizat în cadrul emisiunii că actualmente tendințele de utilizare a energiei regenerabile sunt în creștere, iar investițiile care se fac arată că piața este atractivă.

Articolul Consens Național: Regiunile din Republica Moldova unde poate fi generată energie eoliană apare prima dată în Realitatea.md.