Cercetătorii în somnologie au făcut studii cu privire la timpul necesar pentru somn, astfel încât să avem un stil de viață sănătos. Specialiștii susțin că mai importantă este calitatea somnului, nu și cantitatea.
Potrivit lor, majoritatea oamenilor dorm între şapte şi nouă ore pe noapte, iar acest interval are cea mai mică asociere cu problemele de sănătate, potrivit lui Molly Atwood, specialist în medicina comportamentală a somnului la Johns Hopkins, informează CANCAN.MD. Experții susțin că dacă dormim constant mai puţin de şase ore sau mai mult de nouă ore, riscul pentru diverse probleme de sănătate crește.
Atunci când ne analizăm nevoia de somn, este mai important să ne concentrăm pe calitatea acestuia. Mai exact, trebuie să ne trezim și să ne simțim revigorați.
Specialiștii afirmă că nou-născuţii au nevoie de cel mai mult somn. Aceștia trebuie să doarmă între 14 şi 16 ore pe zi.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Adulţilor cu vârste între 26 şi 64 de ani li se recomandă să doarmă între şapte şi nouă ore pe noapte. Persoanele de peste 65 de ani pot avea nevoie să doarmă mai puțin, ca și tinerii care au între 16 și 25 de ani.
Pe parcursul nopţii, ciclurile de somn durează aproximativ 90 de minute. În prima parte a nopţii, predomină somnul profund cu unde lente, somnul profund, esenţial pentru repararea şi regenerarea organismului. Acesta este momentul în care este eliberat hormonul de creştere.
În a doua jumătate a nopţii, somnul profund este înlocuit treptat de somnul REM (mişcări rapide ale ochilor), asociat cu visele şi consolidarea memoriei. În această etapă, informaţiile acumulate pe termen scurt sunt transformate în amintiri de lungă durată.
Copiii petrec aproximativ 50% din timpul total de somn în această etapă de somn profund, dar acest procent scade odată cu adolescenţa, pe măsură ce organismul nu mai are nevoie de acelaşi nivel de regenerare. Interesant este că în timpul pubertăţii apar şi diferenţe între sexe în ceea ce priveşte somnul.
Articolul Cât trebuie să dormim în funcție de vârstă? Calitatea somnului contează, nu cantitatea apare prima dată în Realitatea.md.