UE analizează posibilitatea de a continua procesul de aderare cu Republica Moldova separat de Ucraina, decuplând parcursul celor două țări, a declarat comisara europeană pentru extindere, Marta Kos, într-un interviu pentru Europa Liberă. Oficialul european a explicat că decizia ar putea fi luată încă din luna iunie, când la Bruxelles urmează să fie luate mai multe decizii legate de extindere.
„Discutăm deja cu statele membre ce este de făcut, pentru că niciun stat membru nu se opune deschiderii primului grup de capitole de negociere cu Moldova”, a spus Kos, precizând că Ungaria se opune doar aderării Ucrainei.
Republica Moldova și Ucraina au parcurs împreună pașii de până acum în procesul de aderare la UE, fiind tratate de Bruxelles ca un tandem. Ucraina a depus cerere de aderare în februarie 2022, la câteva zile după invazia rusă, iar Republica Moldova i-a urmat exemplul. Anul trecut, cele 27 de state membre ale UE au dat undă verde începerii negocierilor de aderare cu ambele țări, însă niciun capitol nu a fost încă deschis.
Potrivit sursei citate, negocierile cu Ucraina sunt blocate de Ungaria, care a ridicat mai multe obstacole și a cerut consolidarea drepturilor minorității maghiare din vestul Ucrainei. Deoarece toate deciziile privind extinderea Uniunii Europene necesită unanimitate, Ungaria poate bloca procesul atâta timp cât consideră necesar.
Decuplarea unor țări candidate nu este o practică nouă pentru Uniunea Europeană. În septembrie 2024, de exemplu, UE a decis să înceapă negocierile de aderare cu Albania, lăsând Macedonia de Nord în urmă, întrucât aceasta era încă blocată în dispute bilaterale cu Bulgaria privind drepturile minorităților.
Totodată, Kos a criticat politizarea procesului de aderare al Ucrainei de către Ungaria, condusă de premierul Viktor Orban, principalul aliat al lui Vladimir Putin în interiorul UE. Budapesta a organizat chiar și un referendum consultativ despre aderarea Ucrainei la UE, în cadrul căruia guvernul Fidesz s-a declarat împotriva admiterii Ucrainei.
„Ucraina a făcut suficient, vă pot spune din experiență personală pentru că am facilitat dialogul dintre Ungaria și Ucraina”, a spus Kos Europei Libere.
Ea a precizat că Ungaria a introdus multe puncte de negociere, iar Ucraina este gata să le îndeplinească pe toate:
„Dar pentru Ungaria, nu este destul”, a adăugat oficiala europeană.
Republica Moldova, stat membru până în 2030?
Marta Kos, care a preluat funcția de comisar european pentru extindere în decembrie 2024, a declarat că există chiar posibilitatea ca Republica Moldova să devină stat membru până la finalul actualului mandat al Comisiei Europene, în 2029.
„Dacă nu vom avea niciun nou stat membru în timpul actualei Comisii Europene”, a spus Kos, acest lucru ar fi considerat „un eșec”.
Comisara europeană și-a exprimat încrederea că atât Albania, cât și Muntenegru — candidatele favorite din Balcanii de Vest — ar putea deveni țări membre în următorii trei-patru ani și a lăsat ușa deschisă și pentru Chișinău.
„Moldova este cu adevărat un elev model în întregul grup. Ei simt cu adevărat acest moment istoric”, a declarat Kos, adăugând: „Este ceva ce probabil nu am mai văzut până acum, pentru că aderarea este [pentru Moldova] un proiect al păcii. Pentru că își doresc să facă parte din comunitatea valorilor și a democrației, sunt hotărâți să facă tot posibilul”.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Amintim că Marta Kos a fost în Republica Moldova, în perioada 3–4 februarie, după preluarea mandatului său în cadrul Comisiei Europene.
Comisara Europeană pentru Extindere, Marta Kos, vine din nou în țara noastră, în perioada 9 – 11 mai curent, pentru a participa la evenimentele dedicate Zilei Europei. Un filmuleț video cu anunțul Martei Kos a fost publicat recent pe rețelele de socializare de către vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov.
Articolul UE ar putea decupla Republica Moldova de Ucraina în procesul de aderare, spune comisara Marta Kos apare prima dată în Realitatea.md.