Sari la conținut

Denim Day: 1 din 3 bărbați și 1 din 5 femei din Moldova cred că femeile se fac responsabile de viol

În fiecare an, cu ocazia Denim Day, marcată anual în ultima zi de miercuri a lunii aprilie, milioane de oameni din întreaga lume poartă blugi în semn de solidaritate cu supraviețuitoarele violenței sexuale și combaterea miturilor care învinovățesc supraviețuitoarele violenței. În Republica Moldova, aceste mituri persistă și continuă să împiedice accesul la justiție și sprijinul pentru victime.

Conform datelor celui mai recent Studiu IMAGES-2, realizat de Centrul de Drept al Femeilor cu susținerea UNFPA, percepțiile dăunătoare rămân larg răspândite în societatea moldovenească: unul din trei bărbați și una din cinci femei cred că „dacă o femeie este violată, înseamnă că ea a făcut ceva să ajungă în această situație”.

De asemenea, 23% dintre bărbați și 20% dintre femei consideră că „dacă o femeie nu opune rezistență fizică, nu poate fi considerat viol”, iar 20% dintre bărbați și 16% dintre femei cred că „dacă victima are o reputație proastă, cazul nu poate fi considerat viol”.

„Aceste cifre reflectă prejudecăți periculoase care minimalizează gravitatea violenței sexuale și ignoră realitatea traumatizantă a victimelor. Violența sexuală nu are justificări. Nu este despre haine, comportament sau reputație – este despre consimțământ, respect și responsabilitate. Este timpul să combatem cu vehemență aceste mituri și să construim o societate sigură pentru fiecare persoană, atât în spațiul fizic, cât și online”, a menționat Reprezentanta UNFPA în Moldova, Karina Nersesyan.

Potrivit studiilor de specialitate, normele sociale dăunătoare și experiențele timpurii de violență în familie sunt printre factorii principali care perpetuează ciclul violenței. Bărbații care au asistat la violența asupra mamelor lor în copilărie sunt de trei ori mai predispuși să exercite violență asupra femeii, partenerei sau soției.

De asemenea, noile forme de violență, cum ar fi violența digitală, iau amploare, manifestându-se prin controlul asupra telefoanelor sau calculatoarelor și hărțuirea online, afectând în special femeile tinere.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Marcând Denim Day, UNFPA Moldova îndeamnă fiecare persoană să își exprime sprijinul pentru supraviețuitoare și să contribuie la schimbarea culturii care învinovățește victimele. Totodată, UNFPA reamintește că, în caz de viol, primele 72 de ore sunt critice pentru inițierea acordării asistenței supraviețuitoarelor, acestea fiind încurajate să se adreseze instituțiilor medicale.

În acest sens, în Republica Moldova funcționează Rețeaua unităților de asistență pentru supraviețuitoarele violenței bazate pe gen, inclusiv a celei sexuale, create cu suportul UNFPA, sub egida Ministerului Sănătății, în cadrul a 11 spitale din țară: la Institutul Mamei și Copilului din mun. Chișinău, Institutul de Medicină de Urgență Chișinău și Spitalele din Bălți, Edineț, Cahul, Comrat, Căușeni, Soroca, Florești, Hîncești, Orhei. În aceste unități, victimele beneficiază de suport psihologic, asistență medicală și medico-legală, inclusiv prin utilizarea kiturilor post-viol, într-un mediu sigur și prietenos.

Articolul Denim Day: 1 din 3 bărbați și 1 din 5 femei din Moldova cred că femeile se fac responsabile de viol apare prima dată în Realitatea.md.