Sari la conținut

Pe angajații moderni nu-i mai sperii cu „șeful are întotdeauna dreptate”. Cutura corporativă se transformă global

Cultura corporativă trece printr-o transformare profundă, iar această schimbare este vizibilă la scară globală: Rusia, SUA, Europa, unde trendul a început cu peste un deceniu în urmă. Într-un interviu acordat presei ruse, Evghenia Heineman, șefa departamentului de dezvoltare a brandului de angajator la T-bank, a subliniat că angajatorii puternici în 2025 sunt cei care își tratează angajații ca pe oameni, nu doar ca pe niște „resurse”.

În Rusia, interesul pentru cultura organizațională a început să prindă contur în urmă cu cinci–șapte ani. În prezent, companiile de top tratează acest aspect nu doar ca pe un element de HR, ci ca pe o componentă strategică a imaginii și valorii companiei pe piață.

Conform unui studiu realizat de Centrul de Strategie și Politică „Platforma”, în colaborare cu SCAN-Interfax și RASO, companii, precum Sber, T-bank, Yandex și Gazprom Neft se remarcă prin culturi organizaționale progresiste, caracterizate prin adaptabilitate, viteză de reacție și deschidere spre inovație.

Evghenia Heineman subliniază trei piloni ai unei culturi corporative eficiente: analiza constantă a capitalului uman, coerența între ce promite compania și ce oferă în realitate și o comunicare transparentă venită de sus în jos.

Un exemplu elocvent este T-bank, unde practica „șeful are întotdeauna dreptate” este complet eliminată. În schimb, orice angajat poate adresa întrebări direct top managementului, fără bariere ierarhice.

Mai mult, toate deciziile majore sunt însoțite de explicații clare, pentru a preveni confuzia și lipsa de asumare la nivel operațional.

Accentul se pune tot mai mult pe echilibrul dintre viața personală și cea profesională: de la sprijin financiar pentru tinerele mame, la infrastructură modernă în birouri și spații de lucru care să funcționeze ca adevărate ecosisteme urbane.

Tendința internațională este clară: un angajator competitiv nu se definește doar prin salarii sau gratuități, cum ar fi fructe, cafea/ceai, ci prin modul în care permite dezvoltarea profesională și umană a angajaților săi. Această abordare holistică nu doar că ajută companiile să atragă și să rețină talente, dar are și un impact direct asupra imaginii de brand, relațiilor cu investitorii și partenerii, precum și asupra capitalizării pe piață.

Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!

Articolul Pe angajații moderni nu-i mai sperii cu „șeful are întotdeauna dreptate”. Cutura corporativă se transformă global apare prima dată în Realitatea.md.