Anual, pe 10 mai, statele membre ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sunt încurajate să promoveze activitatea fizică și să sporească nivelul de conștientizare referitor la beneficiile acesteia pentru dezvoltare și sănătate pe parcursul vieții. Activitatea fizică este esențială pentru prevenirea multor boli și îmbunătățirea calității vieții, iar OMS definește activitatea fizică ca orice mișcare a corpului produsă de mușchii scheletici, care necesită consum de energie.
Potrivit studiilor OMS, inactivitatea fizică este responsabilă pentru aproximativ 3,2 milioane de decese anual la nivel global, ceea ce o face al patrulea factor de risc important pentru mortalitatea globală. În plus, aceasta este implicată în 6% din cazurile de boli coronariene, 7% din diabetul de tip 2, și 10% din cazurile de cancer de sân și colon.
„Recomandările OMS pentru activitatea fizică sunt clare:
Adulții sunt încurajați să desfășoare activități fizice aerobe de intensitate medie pentru minimum 150-300 de minute pe săptămână, sau cel puțin 75-150 de minute de activitate fizică viguroasă.
Copii și adolescenți (5-17 ani) ar trebui să practice zilnic cel puțin 60 de minute de activitate fizică, incluzând cel puțin 3 zile pe săptămână de activități viguroase.
Gravidele trebuie să mențină o activitate fizică regulată pe parcursul sarcinii și după naștere.
Seniorii (peste 65 de ani) sunt sfătuiți să se concentreze pe activități care pun accent pe echilibru, coordonare și întărirea mușchilor pentru a preveni căderile”.
Cu toate acestea, studiile arată că aproape o treime din populația adultă a lumii și 81% dintre adolescenți nu respectă aceste recomandări.
La nivel european, circa 45% dintre adulți nu practică niciun fel de activitate fizică. Aproximativ, 1 milion de decese din regiunea europeană a OMS, anual, este atribuit inactivității fizice, ca și principalii factori de risc pentru îmbolnăvire.
În Republica Moldova, potrivit Studiului prevalenței factorilor de risc a bolilor netransmsibile (STEPS, 2024), circa 9,1% din populația adultă nu îndeplinesc recomandările OMS privind activitatea fizică, iar durata medie totală a activității fizice zilnice autoraportate a constituit 217,8 minute (194,1 minute pentru femei și 241,3 minute pentru bărbați). De asemenea, doar 1 din 6 adolescenți de 11 – 15 ani practică activitate fizică regulată, de 60 minute pe zi (Studiului HBSC Moldova 2022).
Creșterea nivelului de activitate fizică poate avea beneficii considerabile atât pentru sănătate, cât și economice, inclusiv: o creștere a speranței de viață, mai puține cazuri de boli netransmisibile și cheltuieli mai mici pentru îngrijirea sănătății.
Obiectivele Zilei Mondiale a Mișcării pentru Sănătate 2025 includ creșterea conștientizării despre beneficiile activității fizice în prevenirea bolilor netransmisibile și susținerea unui stil de viață activ în toate domeniile: în timpul liber, la locul de muncă, în școli și în comunitate.
Pentru cele mai importante știri, abonează-te la canalul nostru de TELEGRAM!
Articolul Ziua Mondială a Mișcării pentru Sănătate: Promovarea activității fizice pentru o viață mai sănătoasă apare prima dată în Realitatea.md.